Vi er ikke tilgjengelige i landet ditt akkurat nå, men vi håper å være det snart.
Faktasjekket Faktasjekket
Hva betyr de ulike fargene på astmainhalatorer?

Hva betyr de ulike fargene på astmainhalatorer?

Astmainhalatorer kommer i mange farger. Likevel er de mest minneverdige antakelig de brune og blå, fordi de gis ut hyppigst. Personer refererer ofte til sine inhalatorer ved å nevne farge i stedet for navnet, siden det er lettere å gjøre det slik. Men hva betyr egentlig fargene, og hvor troverdige er de som en veileder?

Craig Marsh
Klinisk gjennomgått av
Craig Marsh, Farmasøyt

Her vil vi ta deg gjennom de forskjellige fargene på astmainhalatorer, og hvordan du skiller de ulike typene inhalatorer.

Innholdsfortegnelse
Klinisk gjennomgått av
Mr Craig Marsh
Farmasøyt
den 16. desember 2022.
Møt Craig  
Craig
Var denne artikkelen nyttig for deg?

Hvor pålitelig er fargeguiden?

Det er nesten alltid tilfellet at de blå og brune inhalatorene pålitelig informerer hvilken type den er. Uheldigvis er det ingen garanti for at dette er tilfellet, siden fargekodene for inhalatorer er opp til produsentens diskresjon.

Av denne grunnen bør du sørge for å lese forpakningen til inhalatoren før du kjøper den, og snakk med legen din om du har noen tvil.

Hva gjør den brune inhalatoren?

Så hva er den brune inhalatoren for? Den brune inhalatoren kalles ofte en forebyggende, som betyr at den brukes for å forebygge astmasymptomer fra å oppstå. Forebyggende navn på inhalatorer er for eksempel Qvar og Pulmicort, selv om det er mange flere å velge mellom.

Navnene på de brune inhalatorene sine aktive ingredienser kan være forskjellige, men de hører vanligvis til en gruppe medisiner kjent som kortikosteroider. Disse bør ikke forvirres med anabole steroider, som er beryktede for prestasjonsfremmende bruk i sport. Kortikosteroider reduserer betennelse i luftveiene, og gjør det lettere å puste.

Ikke alle vil få en brun inhalator, og de fleste vil begynne på lindrende inhalatorer, som bare brukes når du trenger lindring av astmasymptomer. Hvis du må bruke lindrende inhalatorer ofte, kan det være en indikasjon på at din astma er dårlig håndtert, og en forebyggende vil sannsynligvis også gis.

Hva gjør den blå inhalatoren?

Den blå inhalatoren er ofte referert til som en lindrende inhalator. Dette betyr at den behandler astmasymptomer eller angriper når de oppstår. Så hva er i en lindrende inhalator, og hvordan skiller den seg fra andre typer?

Lindrende inhalatorer inneholder en bronkodilator, som er et stoff som åpner opp luftveiene. I tilfellet ved lindrende inhalatorer, vil disse bronkodilatorene agere raskt, og de gir rask lindring av astmasymptomer.

Hvis du bruker begge typer, er det viktig å vite hvilken inhalator som er “blå” og hvilken som er “brun”. Forebyggende inhalatorer vil gjøre lite for å lette på astmaanfall, som kan være farlig hvis din astma er alvorlig nok. Det er av denne grunnen at du også bør holde den blå inhalatoren i nærheten til alle tider, og være klar over hvor mange doser som gjenstår i inhalatoren.

Når du bruker en blå inhalator er det mulig å ta for mye, som kan forårsake en økning i sannsynligheten eller alvorlighetsgraden for bivirkninger. Bivirkninger koblet til de blå inhalatorene er vanligvis korte og sjeldent farlige. De kan være rask hjerterytme og skjelvenhet. Symptomer forsvinner vanligvis etter 30 minutter til to timer.

Hva er forskjellen mellom blå og brune inhalatorer?

Hva er forskjellen mellom blå og brune inhalatorer?

For å oppsummere, er brune inhalatorer vanligvis de som brukes for å forhindre astmasymptomer fra å oppstå, mens blå inhalatorer brukes for å behandle dem når de oppstår. Men det er også viktig å merke seg at fargene ikke alltid er en korrekt veileder til hvilken inhalator som er hvilken, og det finnes mange andre typer og farger å vurdere.

Sørg for å lese pakningsvedlegget før du bruker enhver inhalator, og snakk med en lege hvis du er usikker på den du har fått.

Hva med de andre fargene på astmainhalatorer?

Iblant vil du kanskje se inhalatorer med andre farger. Disse ulike fargene kan symbolisere ulike typer aktive ingredienser samt enkle profileringsvalg.

Noen produkter har innretninger som er spesifikke for dem. Selv om disse innretningene fungerer på lignende måter, er det viktig å vite hvordan du bruker din inhalator før du begynner behandlingen.

Den røde astmainhalatoren som brukes mest er Flutide Evohaler. Flutide inneholder bare én ingrediens, et kortikosteroid som heter flutikasonpropionat, som er en vanlig ingrediens i astmainhalatorer. Det brukes for å forhindre at astmasymptomer oppstår, og er derfor klassifisert som en forebygger.

På denne måten kan Flutide bli ansett som en “brun inhalator”, siden de stort sett gjør det samme og ofte inneholder den samme aktive ingrediensen.

En annen rød inhalator, selv om den egentlig er rød og hvit, er Qvar Autohaler. Den inneholder en annen aktiv ingrediens enn Flutide, beklometasondipropionat, men gjør den samme jobben, forhindrer at astmasymptomer oppstår.

De lilla astmainhalatorene som brukes mest er Seretide og Airflu Sal, som begge inneholder de samme aktive ingrediensene; flutikasonpropionat og salmeterolxinafoat. De brukes også som forebyggende inhalatorer, for å stoppe at astmasymptomer oppstår.

Selv om de virker forebyggende, som de brune inhalatorene, er de vanligvis ansett som et steg opp for å hjelpe pasienter med å oppnå kontroll.

Den grønne astmainhalatoren som brukes mest er Serevent. Den inneholder én aktiv ingrediens, som er salmeterolxinafoat, en langtidsvirkende bronkodilator, som også gjør den til en forebyggende inhalator.

Det som skiller Serevent fra de andre, er at dens farge er relatert til dens reduserte påvirkning på miljøet. Siden den inneholder norfluran, er den “grønnere” enn noen av de eldre inhalatorene, men den fungerer like effektivt.

Flutide Diskus (Accuhaler) er oransje. Accuhaler er en innretning som gjør det lettere å bruke for noen, ved at du ikke trenger å time pusten din når du bruker den.

Den oransje astmainhalatoren har den samme aktive ingrediensen, flutikasonpropionat. Dette gjør den til en forebyggende inhalator.

Er det regler for fargene på astmainhalatorer?

En standardisert fargekode for astmainhalatorer kunne gjøre ting lettere for de som lever med tilstanden, men faktum er at produsenter for øyeblikket kan designe dem i alle farger de kan tenke seg. Det har vært seriøse forsøk på å håndtere dette problemet, spesielt når lindrende inhalatorer ofte må brukes i en nødsituasjon, men de har ikke lyktes ennå.

Det er derfor viktig å alltid sjekke forpakningen og alle instruksjoner som kommer med hver inhalator du mottar.

Det er også tilfelle at forpakningen og fargen på inhalatoren kan forandres uten beskjed. Så det er alltid tilrådelig å ikke ta fargekoden bokstavelig når du bruker inhalatorer, og følge instruksjonene som følger med.

Forskjellig utstyr har forskjellige instruksjoner, og det er viktig at du vet hvordan du bruker dem for å holde astmasymptomene dine kontrollerte, og for å holde sjansene for et astmaanfall lave.

Hvordan vi innhenter informasjon.

Når vi gir deg statistikk, data eller en konsensus, så forteller vi deg hvor de stammer fra. Vi anser kun data fra anerkjente kilder som klinisk pålitelige. Det gjelder blant annet statlig finansierte helseorgan, fagfellevurderte medisinske tidsskrift eller anerkjente analyse- eller dataorgan. Les mer om dette i vår redaksjonelle politikk.

Snakk med oss om din helse

Har du et tema du ønsker at vi skal ta opp i en kommende artikkel? Si fra til oss.

Meld deg på vårt nyhetsbrev, så får du nyttig informasjon rett i innboksen.

Vi tilpasser helsetjenester til deg. Meld deg på vårt nyhetsbrev og få tilsendt spesifikke helseartikler som utgjør en forskjell.

Ansvarsfraskrivelse: Denne informasjonen er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Hvis du lurer på noe eller er bekymret for din helse, må du snakke med en lege.

Foreslå en helseguide

Fortell oss om ideen din her.

(Og legg igjen e-postadressen din også, slik at vi kan gi deg beskjed om vi skriver en artikkel basert på forslaget ditt.)

Foreslå en behandling

Fortell oss om du leter etter en spesifikk tilstand eller behandling, så vil vi se nærmere på det for deg.

Det kan hende at vi sender deg epost om problemet, men du kan når som helst velge bort denne kommunikasjonen.

Spør eller foreslå noe.

Send inn ditt spørsmål her, eller fortell oss om du har funnet et problem på siden vår.

Det kan hende at vi sender deg e-post angående spørsmålet ditt, men du kan når som helst velge bort denne kommunikasjonen.
4.8

Vår gjennomsnittlige karakter basert på 3331 anmeldelser.

Fortell oss om et problem

Jeg godtar bruksvilkår.
Vi vil sende deg epost vedrørende ditt spørsmål. Du kan til enhver tid velge bort disse.

Hva likte du med den?

Hva likte du ikke med den?

Vi kommer tilbake til deg så snart som mulig. Vi tar sikte på å besvare alle spørsmål i løpet av en arbeidsdag.

Du er nå påmeldt vårt nyhetsbrev. Hold et øye på innboksen din for våre siste oppdateringer.

news-letter

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å få siste nytt om Astma og mer.

Ved å klikke på ''Abonner nå'' godtar du vår personvernerklæring. Redaksjonell politikk.